Печат

КНР: Посещението на Кисида в Киев може да ескалира конфликта

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Светът

Китайс­ките вла­сти се надя­ват, че пъту­ва­нето на министър-​председателя на Япо­ния Фумио Кисида в Киев няма да доведе до еска­лация на укра­ин­ския конфликт, заяви във втор­ник офици­ал­ният пред­ста­ви­тел на китайското Мини­стер­ство на външ­ните работи Ван Вен­бин. „Надя­ваме се, че япон­ската страна ще предпри­еме уси­лия, които да спо­соб­стват снижа­ва­нето на еска­лаци­ята, а не обрат­ното”, съобщи той по време на брифинг в отго­вор на въпрос на япон­ски жур­на­лист какво е отноше­ни­ето на КНР към тази визита.

Спо­ред китайския дипло­мат меж­ду­на­род­ната общ­ност трябва да съдейства за при­движ­ва­нето на мир­ния диа­лог по про­блема Украйна чрез поли­ти­че­ски методи.

През тази година Япо­ния пред­се­да­тел­ства Групата на седемте. По-​рано Кисида, който досега беше един­стве­ният лидер от Г-​7, който не е посе­тил Киев, се отправи на посеще­ние в Украйна. Спо­ред съобще­ния на япон­ското външно мини­стер­ство той ще осъди Рус­ката феде­рация, ще изрази соли­дар­ност с Украйна, ще обяви под­крепа от страна на Токио, както и ще заяви решимо­стта „да под­крепя меж­ду­на­род­ния ред, осно­ван върху вър­хо­вен­ството на правото”.

По-​късно ръко­во­ди­те­лят на япон­ското пра­ви­тел­ство ще посети Полша.